Duurzaam gebouwde woning

>> Bekijk hier de info & foto’s van de vakantiewoning.

Een woning met stenen/betonnen wanden en plafonds geeft koude af en dat is niet altijd comfortabel. Houten wanden en vloeren doen dit niet en voelen van zichzelf al aangenaam aan.

Dit was voor ons de reden om een houtskelet woning te bouwen die extra comfort biedt, vooral in koelere perioden, maar tevens goed isoleert in warme perioden.

Dat houdt tevens in dat het gehele huis goed geïsoleerd zal moeten worden en dat er toch verse lucht in het huis kan komen.

Verse lucht is extra belangrijk ten eerste voor de gezondheid van de mens, maar tevens voor het behoud van de kwaliteit van de woning.

Dat vraagt om goed na te denken over een aantal belangrijke elementen waaruit een houtskelet woning wordt opgebouwd en welke installaties toegepast moeten worden.

Kortom: een energiezuinige woning, ook wel eco-woning genoemd, dat een huis voor de toekomst zal zijn met een lange levensduur, omdat het gebouwd is met de juiste kwaliteitsmaterialen.

Wanden-Daken-Vloeren

De wanden en daken zijn opgebouwd uit houtstructuren met daar tussen gerecycled  en behandeld krantenpapier (Isofloc). De isolatiewaarde die daarmee is verkregen is zeer hoog.

De vloeren zijn opgebouwd uit kanaalplaten met daarop 10 cm polyurythaan wat een zeer hoge isolatiewaarde bewerkstelligt. Aan de isolatie van de verdiepingsvloer is extra aandacht besteed om geen geluidsoverdracht te hebben van de eerste verdieping naar de benedenverdieping. Dit is verkregen door op de balkenvloer een dikke OSB-plaat te leggen met daarop een geluidsabsorberend materiaal. Op dit materiaal is een zwevende cementdekvloer gelegd.

Glasisolatie

De grote glazen uitbouw die het panoramische uitzicht over de Ourthe vallei garandeert, werd 3-voudige  beglazing toegepast om vooral geen koude stroming te hebben in de winter en geen al te hoge temperaturen in de zomer.

Het is dus aangenaam vertoeven in de erker zowel in de zomer als in de winter.

Bij de kleinere raampartijen is tweevoudige HR++ beglazing toegepast.

Alle ramen zijn gedecoreerd met gordijnen, de meeste extra gevoerd, zodat er een optimaal comfort voor de mens zal zijn qua licht en warmte.

Ventilatie + Verwarming + Energievoorzieningen

Om ervoor te zorgen dat er voldoende verse lucht in de woning komt en de vuile lucht wordt afgevoerd is er een balans ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast.

Koude lucht dat van buiten wordt aangezogen, wordt voorverwarmd door de warme lucht die wordt afgevoerd. Op deze manier wordt er extra bespaard op energiekosten.

Het huis wordt verwarmd door een propaan gestookte condensatieketel met hoog rendement.

Dankzij de installatie van een 18-tal zonnepanelen op de zuidkant van het schuine dak, kan er veel energie zelf worden opgewekt en aan de stroombehoefte worden voldaan.

Om daar zoveel mogelijk van te profiteren wordt er gekookt op een elektrische inductiekookplaat, kunnen de badkamers verwarmd worden met elektrische badkamerkachels die de twee badkamers snel op kunnen warmen.
Tevens is een warmtepomp/airco geinstalleerd om de benedenverdieping op een heel zuinige manier te verwarmen.

De sauna is ook uitgerust met een elektrische kachel en is alle verlichting voorzien van energiezuinige lampen.

Op deze manier is het energiegebruik extra laag, hetgeen een voordeel voor de huurder is.

Water

Regenwater wordt opgevangen in een grote ondergrondse tank van 5000 liter. Dit regenwater wordt gebruikt om de drie aanwezige toiletten door te spoelen.

Tevens is er naast de garagedeur een kraan aanwezig, waaruit regenwater kan worden getapt. Handig voor het sproeien van de tuin, het schoonmaken van mountainbikefietsen, auto’s etc.

Op deze manier wordt er aanzienlijk bespaard op schoon kraanwater en de kwaliteit van het regenwater is uitstekend te noemen. Het water wordt voordat het gebruikt wordt gefilterd.

Om te besparen op de kosten van het verwarmen van warmwater is er een warmteterugwinsysteem ingebouwd voor het douchewater. Het koude schone douchewater dat wordt aangevoerd, wordt voorverwarmd door het afgevoerde vuile warmwater, zodat ook hier een aanzienlijke besparing op de energiekosten plaatsvindt.

Tests

Op alle fronten werd gecontroleerd:

– hoe hoog de isolatiewaarden van de wanden, vloeren en daken zijn
– isolatiewaarden van ramen en deuren
– welke energie- en  watervoorzieningen werden toegepast die ten eerste energiezuinig zijn en ten tweede de natuur niet schaden op zowel korte als langere termijn.

Om het bovenstaande te analyseren en tot de conclusie te komen hoe energiezuinig de woning in werkelijkheid zou zijn, werd er een onafhankelijke specialist ingehuurd die een rapport heeft opgesteld waarin de energiebehoefte voor de woning is berekend (Performance énergétique et climat intérieur des bâtiments, in Nederland: EPC). Volgens dit rapport is de energiebehoefte  Espc=37,88 kWh/m2/jaar en de isolatie waarde van de muren Rc= 7,2 m2K/W.  Tevens is door de specialist een zogenaamde  “Blower Test” uitgevoerd om de luchtdichtheid te testen, de waarde is n50=0,676 u-1. Alle resultaten zijn uitstekend te noemen.

Nederlandse bedrijven die materialen hebben geleverd:

Lichtkoepels van Lightway Nederland, Frank Leenders:
http://lightwaynederland.nl/consument

Isolatie van de vloer met PUR op de kanaalplaatvloeren:
http://www.technisol.nl/

Isolatie dak, binnen- en buitenmuren met Isofloc:
http://www.warmteplan.nl/producten/isofloc/index.html